MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

De mast overboord

Voor Rob uit Bergen op Zoom blijkt de waarde van een goede verzekering. De mast van zijn zeiljacht Utah 2 ging overboord tijdens het varen. DOV vergoedde alle schade. “Mijn schip is nu gelukkig weer helemaal in goede staat."

Rob is al 17 jaar op het water te vinden. In 2008 koopt hij voor de derde keer in zijn leven een zeiljacht, een Utah 2 (Everson 33) uit 1999. Tijdens het varen gaat zijn vrouw Anja meestal mee, onder meer voor dagjes of weekendjes weg op de Noordzee.

Motor voor vast bedrag meeverzekerd

Ongeveer 9 jaar geleden besloot Rob zich te verzekeren bij DOV. “Ik was ontevreden over de voorwaarden van mijn vorige verzekeraar. Ik zocht daarom een andere en kwam uiteindelijk uit bij DOV. De motor van mijn schip is bij DOV namelijk meeverzekerd voor een vooraf afgesproken bedrag. Dat vind ik erg belangrijk.”

“De mast viel in het water: bijna geruisloos”

Ineens gebeurde het…

Op 6 september 2013 varen Rob en Anja vanuit de Roompotsluis naar Breskens. “Het was helder, rustig weer en het waaide windkracht 3. We voeren tussen de 2,5 en 4 knopen. De rolgenua en het grootzeil stonden op. Er was geen vuiltje aan de lucht. Maar ineens gebeurde het: langzaam viel de mast om. Zo in het water, aan de linkerkant van ons schip. Het ging haast geruisloos. De mast hing nu scheef aan ons schip. De val van de mast is gebroken door de spinnakerboom die aan de zijkant van de reling was vastgemaakt. Die was compleet verbogen.”

Reddingsactie

Rob en Anja krijgen zelf de mast niet los. Het schip is nu volledig stuurloos en door alle tuigage in het water kan de motor niet meer starten. “Met mijn mobiele telefoon belde ik 112. Onze marifoon had namelijk geen bereik doordat de antenne in de mast natuurlijk ook in het water lag. 112 schakelde ons door naar de kustwacht. Vervolgens kwam een reddingsboot van de KNRM van Westkapelle met spoed bij ons om ons uit de problemen te helpen. De bemanning van de reddingsboot maakte onze mast los en een tonnenlegger verleende assistentie bij het takelen en bergen van de mast uit de Noordzee. Zij namen de mast en de zeilen mee.”

“De expert liet mij zelf de reparatiewerf kiezen”

De motor start weer

Samen met de kustwacht controleert Rob of er geen materiaal meer in de schroef kan komen. “Daarna kon ik de motor weer starten. Dit ging gelukkig goed. We voeren op de motor terug naar de Roompotsluis. Ondertussen was het al erg laat geworden, daarom overnachtten we in de jachthaven van Kamperland. De volgende dag zijn we doorgevaren naar onze thuishaven in Bruinisse.”

Snel contact en korte lijnen

Rob belt DOV. “Ik legde de hele situatie uit. De expert belde me binnen een kwartier terug. Dat snelle contact en de korte lijnen vond ik erg fijn. De expert zou dezelfde dag nog op vakantie gaan, maar gelukkig kon hij al wel enkele zaken in gang zetten. Zo had hij een aantal scheepswerven voor me waar ik mijn schip zou kunnen laten repareren. Ik had zelf de keuze, daar was ik erg blij mee. Ik koos er één uit en daar is mijn schip naartoe gebracht. Voor de reparatie van mijn schip moest de expert terugkomen om de definitieve schade vast te stellen. Daarmee ging ik akkoord. Ik had niet veel haast met de reparatie, het was toch al het einde van het vaarseizoen.”

“De schade bedroeg ruim 24.000 euro: allemaal vergoed door DOV”

Alles vergoed

De expert inspecteert na zijn vakantie het schip van Rob en Anja en maakt een uitgebreid expertiserapport. “De totale schade kwam uit op zo’n 24.000 euro. Een flink bedrag. De mast, de zeilen en een aantal scepters moesten vervangen worden. Ook had mijn schip schade aan de reling en de romp. Ik ben erg tevreden over de schadeafhandeling door DOV. Ik kreeg alle nieuwe onderdelen vergoed. Ik hoefde alleen mijn eigen risico van 250 euro te betalen. Bij DOV is het echt: géén aftrek nieuw voor oud.”

>> Klik hier om meer ervaringsverhalen van DOV-verzekerden te lezen.

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP