MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

180 jaar scheepsverzekeraar

DOV Scheepsvaartverzekeringen: sinds 1835

Een goede scheepsverzekering vinden is een hele kunst. Dat was het ook al in het begin van de negentiende eeuw. Daarom besloten een aantal schippers elkaar onderling te verzekeren. Hiermee werd de basis voor DOV Scheepsverzekeringen gelegd.

5 januari 1835 was het begin van het compact* ‘De Onderlinge Vriendschap’. Zo konden Groningse schippers elkaar helpen in noodsituaties en elkaar tegen totaalverlies verzekeren (tot een maximum van 1000 gulden). Voor een bedrag van 5 gulden kon een schipper lid worden van ‘De Onderlinge Vriendschap’.

Met de tijd mee

In de jaren die volgden is DOV steeds met z'n tijd meegegaan. Zo werd in 1912 het eerste motorschip verzekerd. DOV liep hierin voorop. Ook groeide het aantal verzekerden, naar meer dan 200. De 'onderlinge' structuur verdween geleidelijk door de jaren heen, maar het uitgangspunt is altijd gelijk gebleven: goed verzekerd zijn voor een redelijke prijs.

Motorschade goed regelen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de (binnen)vaart bijna stil. In deze jaren betreurde DOV meerdere totaalverliezen en inbeslagnames van schepen. Na de oorlogsjaren bloeide DOV langzaam weer op. Vanaf de jaren ’50 veranderde er veel. Het zeil verloor het definitief van de motorschepen.

Sinds 1975 speelt DOV succesvol in op de vraag van watersporters naar een verzekering die motorschade goed regelt, net als de schade aan oudere scheepsmotoren. Ook werd schade aan het casco door eigen gemaakte fout(en) in de polisvoorwaarden opgenomen.

Pasklare woonschepenpolis

DOV constateerde rond 1985 dat woonschepen, arken en watervilla’s vaak verzekerd worden op woonhuiscondities. Daarom ontwikkelde DOV in samenwerking met woonbootbezitters een pasklare woonschepenpolis.

Wat biedt DOV u?

Vandaag de dag werkt DOV met een hecht en deskundig team voor de verkoop, service en schadeafhandeling. Bij schade of calamiteiten staat DOV 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar, voor meer dan 4000 verzekerden. Wilt u uw pleziervaartuig, woonark en woonschip verzekeren? DOV biedt u een complete scheepsverzekering, onder duidelijke voorwaarden en tegen een schappelijke prijs.

Wilt u meer weten over het ontstaan van ‘DOV’?

‘Het water dun’. Dit boek is uitgebracht ter ere van het 150-jarig bestaan van DOV in 1985.
‘Historisch overzicht 1835-1935’. Dit boek is uitgebracht ter ere van het 100-jarig bestaan van DOV in 1935.
Daarnaast kunt u onze Governance Principes lezen.

 *Een ‘compact’ was een onderlinge (zee)verzekeringsmaatschappij voor schippers. Ook was het vaak een instantie voor het verlenen van scheepshypotheken aan schippers. Een ‘compact’ diende vooral voor het financieel bijstaan van leden bij het kopen van een schip of bij het totaalverlies hiervan.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook onze nieuwsbrief vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

 

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP