MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Zo houdt u de verstaging in goede conditie

Scheepsexperts adviseren gemiddeld om elke 10 jaar de verstaging van uw zeilboot te vervangen. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe u met uw verstaging omgaat. Verleng de levensduur met de tips van Zeilen.nl.

Tip 1
Hoe draait u de wantspanner vast of los? Doe dit nooit met een schroevendraaier, maar gebruik altijd passende steeksleutels of goed afgestelde bahco’s. Hiermee voorkomt u vervorming van het huis.

Tip 2
Controleer de draairichting van het schroefdraad. De onderzijde van de spanner heeft links draad en is (soms) gemarkeerd met een streepje. U kunt dit ook zelf markeren.

Tip 3
Draait u de spanners vaak open of dicht omdat je de mast strijkt? Overweeg om eenmalig Smart Pins aan te schaffen. Dit zijn rechte borgpennen die u met klittenband bevestigt aan het spanhuis.

Tip 4
Is de bevestigingsplaat van het stag niet volledig in lijn met het stag? Gebruik hiervoor toggles.

Tip 5
Gebruikt u sluitingen om een te korte stag te verlengen? Let goed op de minimum breeksterkte van de sluiting. En kijk hoe deze is gemaakt: gesmede sluitingen zijn beter dan gegoten sluitingen.

Tip 6
Controleer de wantspanning met de duimstokmethode. Zeilen.nl legt uit hoe het werkt.

Tip 7
Overweegt u om de verstaging te vervangen? Wacht er niet te lang mee. Vervanging is vaak goedkoper dan herstel bij schade.

* Het originele artikel leest u op Zeilen.nl.

Verleng de levensduur van uw verstaging met de tips van Zeilen.nl

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP