MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Wat weet u over… de schaal van Beaufort?

Deze maand raasde een flinke storm over ons land. In het Waddengebied werd zelfs windkracht 10 gemeten. Maatstaf voor deze windkracht is de schaal van Beaufort. Ontdek alle weetjes over deze internationaal erkende schaal.*

De schaal van Beaufort is in 1805 ontwikkeld door Francis Beaufort. Deze admiraal baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon uitvoeren bij een bries, storm of orkaan. Deze winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. Het gaat daarbij om de gemiddelde windkracht.

Van 0 tot 12

De schaal van Beaufort loopt van windkracht 0 tot 12. Ieder punt op de schaal heeft en beschrijving over de zeilvoering. Bij windkracht 8 hoort een drievoudig gereefde marszeilkoelte. Bij windkracht 12 is er sprake van een orkaan, en kan geen zeil de windkracht weerstaan.

Storm in Nederland

Op 3 januari is op sommige plaatsen in ons land windkracht 10 gemeten. Windkracht 11 en 12 komen in Nederland zelden voor. De storm op 25 januari 1990 wordt gezien als de zwaarste storm in decennia. De waarschuwingen werden toen opgeschaald van windkracht 10 naar orkaankracht 12. De storm was een ramp, want 17 mensen kwamen om en ook de materiële schade was desastreus.

Wat weet u over… de schaal van Beaufort?

Voorkom schade aan uw boot

En wat als u overvallen wordt door een zware storm? Zoek een veilige plek, strijk eventueel uw zeilen en probeer uit de buurt van een lagerwal te blijven. DOV geeft regelmatig tips om schade door storm aan uw pleziervaartuig te voorkomen. In dit artikel leest u 5 tips tegen schade door storm.

Deel uw preventietips

Heeft u tips om stormschade te voorkomen? Laat ’t ons weten, want: ‘Varende Vrienden’ (medevaarliefhebbers) delen handige adviezen met elkaar! Stuur een mailtje naar av@dov-verzekeringen.nl of bel (050) 318 02 48. Wie weet ziet u uw bijdrage terug in de volgende nieuwsbrief.

Vraag uw offerte aan

Bent u enthousiast geworden over een bootverzekering van DOV? Bereken dan uw premie in één minuut of vraag direct een offerte aan. En bekijk ook eens deze video!

 

* Voor dit artikel raadpleegde DOV de informatie op Zeilen.nl en de websites van de KNMI en 'Varen doe je Samen!’.

Lees ook:

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP