MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Onderhoud aan de lieren: een stappenplan

Piepende lieren: herkent u het? Tijd om de lieren van uw zeiljacht onder handen te nemen. Is het een klus waar u tegenop ziet? DOV geeft u praktische tips voor onderhoud aan de lieren, zodat u het makkelijk zelf kunt doen.*

Wat heeft u nodig?

  • een oude tandenborstel
  • wasbenzine
  • lierenvet
  • olie
  • plastic bakjes

Stap 1: demonteer de lier

Demonteer voorzichtig de lier. Let daarbij op dat er geen veertjes uitspringen. Hoe u de lier uit elkaar moet halen, hangt af van het merk en type lier. U kunt het beste de handleiding van het betreffende merk opzoeken.

Bij het demonteren kan er viezigheid vrijkomen, dus dek de werkplek goed af. En leg alle onderdelen in aparte bakjes. Het liefst op volgorde, zodat u het daarna weer makkelijk kunt monteren.

Stap 2: schoonmaken

Pak nu de oude tandenborstel en maak één voor één de onderdelen schoon. Breng een beetje wasbenzine aan op de tandenborstel en ga voorzichtig over de onderdelen. Laat alles goed drogen.

Stap 3: smeren

Zijn alle onderdelen droog? Dan kunt u ze behandelen met lierenvet. Gebruik niet te veel vet, want dat trekt weer viezigheid aan. En gebruik alleen olie voor de palletjes. Als u daarvoor vet gebruikt, kunnen de palletjes blijven plakken en functioneert de lier minder goed of helemaal niet meer. 

Stap 4: monteren en controleren

Draai en schuif - op volgorde - alle onderdelen weer voorzichtig in elkaar. Zet alles goed vast met de inbusbouten. Voel of de lier goed is gemonteerd en draai. Hoort u een soepel geratel zonder gepiep? Bravo, uw lier kan er weer even tegen!

Deel uw onderhoudstips

Heeft u slimme onderhoudstips voor uw zeiljacht? Laat ’t weten aan DOV! Stuur een mailtje naar av@dov-verzekeringen.nl of bel (050) 318 02 48. Wie weet publiceren we uw advies in onze volgende nieuwsbrief.

Varende Vriend worden?

Bent u enthousiast geworden over een verzekering van DOV en wilt u onze Varende Vriend worden? Bereken dan uw premie in één minuut of vraag direct een offerte aan. En bekijk ook eens deze video!

Onderhoud aan de lieren: een stappenplan

*Voor dit artikel raadpleegde DOV tips van Telegraaf.nl en de ANWB.

Lees ook:

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP