MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Help, brand! Hoe voorkomt u het?

Tips voor uw woonboot

We zien het met lede ogen aan… Ook de laatste maanden woedden er een aantal hevige branden in woonboten. Het kan helaas iedereen gebeuren, maar met deze 5 preventietips maakt u uw woonboot beter bestand tegen brand.

 • Installeer een rookmelder

  Omdat voorkomen beter is dan genezen. Installeer in verschillende ruimtes een rook- en koolmonoxidemeter. En vervang om de paar maanden de batterijen.
 • Plaats een brandblusser… en check deze!

  Kleine branden kunt u vaak zelf blussen met een goedgekeurde brandblusser en -deken. Plaats deze op een makkelijk te bereiken plek. Controleer de brandblusser regelmatig. Voor DOV-verzekerden is een goed functionerend (schuim)brandblusapparaat van 6 kilogram/liter verplicht. Wij adviseren een sproeischuimblusser (dit vindt u terug in artikel 19 van uw verzekeringsvoorwaarden).
 • Veeg en controleer de schoorsteen

  Eén op de 3 branden ontstaat door stoken. Als u stookt, gebruik dan altijd schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat ook de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen en controleren door een erkend bedrijf.
 • Houd tijdens het koken de aandacht erbij

  Het lijkt gemakkelijk, maar toch ontstaan 1 op de 4 branden in de keuken. Een handige tip: gebruik altijd een kookwekker, zodat u de pan op het vuur niet kunt vergeten. Houd ook uw keuken vrij van vlambare voorwerpen. En zorg voor een thermisch beveiligd kooktoestel.
 • Houd uw elektrische apparaten stofvrij

  14% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat, voornamelijk in de wasmachine of wasdroger. Reinig daarom na gebruik de filters en maak de ruimtes rondom deze apparaten regelmatig stofvrij. Probeer geen verlengsnoeren te gebruiken, maar sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact.

Heeft u tips voor mede-woonbooteigenaren?

Hoe voorkomt u brand op uw woonboot? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar av@dov-verzekeringen.nl of bel (050) 318 02 48. Wie weet delen we uw tip in een volgende nieuwsbrief!

brand woonboot

 

Lees ook:

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP