MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Verzekeringsbegrippen uitgelegd

DOV legt ‘t uit

Gaat uw schip totaal verloren? Bij DOV weet u precies waar u aan toe bent: u leest namelijk het verzekerde bedrag (ofwel de verzekerde som) van uw schip duidelijk op uw polis. Dit wordt ook wel de vervangingswaarde genoemd. Wij vertellen u graag meer over dit verzekeringsbegrip.

De vervangingswaarde is het bedrag dat u nodig heeft om een gelijkwaardig schip (gelijkwaardig aan het verzekerde schip terug te kopen. Hierbij wordt gekeken naar het soort schip, de kwaliteit, de staat en naar ouderdom.

Bij aanvang van de verzekering heeft DOV samen met u als verzekerde de vervangingswaarde (de verzekerde som) vastgesteld. Na total loss kunt u bij DOV een gelijkwaardig schip terugkopen.

Dagwaarde?
Veel andere verzekeraars hanteren daarentegen de dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend door het bedrag voor waardevermindering af te trekken van de nieuwwaarde. Deze waardevermindering ontstaat door veroudering en/of slijtage. Met de dagwaarde kunt u geen gelijkwaardig schip terugkopen.

Nieuwwaarde
Dan is er nog de nieuwwaarde: dit is het bedrag dat u nodig heeft om een fonkelnieuw schip van dezelfde soort en kwaliteit aan te schaffen. De nieuwwaarde wordt bij total loss vaak niet door verzekeraars uitgekeerd, omdat een schip in de loop der jaren in waarde daalt. De nieuwwaarde staat daardoor op een gegeven moment niet meer in verhouding tot de dag- of vervangingswaarde. De meeste verzekeraars vergoeden uitsluitend de dagwaarde, tenzij er een taxatierapport beschikbaar is. DOV vergoedt dus de vervangingswaarde.

Advies van DOV
Heeft u op dit moment uw schip verzekerd bij een andere verzekeraar? Wij adviseren u om de voorwaarden goed door te lezen: hoe wordt er bij total loss omgegaan met de verzekerde som van uw schip? Krijgt u de verzekerde som zoals vermeld op de polis ook echt uitgekeerd?

Meer informatie
Wilt u meer weten over bepaalde verzekeringsbegrippen? Of wilt u een op maat gesneden offerte voor uw schip ontvangen? Neem contact op met DOV via (050) 31 80 248 of e-mail naar info@dov-verzekeringen.nl. U kunt natuurlijk ook direct zelf een een offerte aanvragen.

Volg DOV op Facebook
Blijf op de hoogte van het leukste vaarnieuws en de handigste preventie- en onderhoudstips: sluit u aan bij de Varende Vrienden en volg DOV op Facebook

Vervangingswaarde: DOV legt 't uit

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP