MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Ga een ontspannen vaarvakantie tegemoet...

Met de tips van de scheepsexpert

De zomervakantie: hét moment om eens een langere tocht te maken over het water. Dan is het des te belangrijker om uw schip goed te controleren voor u vertrekt. Scheepsexpert Arno Vuurens van Blue Loeks Marine deelt graag zijn tips met u.

“Juist in de zomervakantie kiezen veel watersportliefhebbers ervoor om eens wat langer van huis te gaan met hun schip. Of ze kiezen voor wildere wateren dan normaal, zoals het IJsselmeer. Dan is het erg belangrijk om uw schip vóór u vertrekt goed te controleren op tekenen van achterstallig onderhoud, zeker wat betreft de motor.”

Signalen negeren

Arno vertelt verder: “Ik ken het maar al te goed. In het voorjaar ziet u dat er een beetje water onder de motor druppelt. Maar u denkt: ‘Ach, het komt nu even niet uit.’ Om het vervolgens helemaal te vergeten. Dan breekt de zomervakantie aan en gaat u op weg…”

Motor defect

“Uit ervaring weet ik dat u zulke signalen beter niet kunt negeren. Dag 2 van de vakantie is vaak de beruchte dag waarop de gebreken parten gaan spelen. Dan loopt de motor ineens onregelmatig, wordt te warm of valt deze soms zelfs helemaal stil.” Hoe u dit kunt voorkomen? De tips van Arno:

1. Controleer de koelwaterpomp
“Druppelt er water uit? Dan duidt dit op een lekkage. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar als u dit negeert kan de motor uiteindelijk defect raken.”

2. Tap het brandstoffilter af
“Door diverse oorzaken kan er water aanwezig zijn in de brandstof. Als uw schip gedurende een (langere) periode stilligt, zakt dit water onderin de tank en komt het in een filter terecht. Tijdens het varen kan dit water dan voor problemen aan de motor zorgen, zoals het inhouden of zelfs stilvallen van de motor.”

Wat kunt u in zo’n geval doen? Arno: “Tap het water voor uw vertrek altijd even af. Komt er helemaal níets uit? Dan zit ‘ie verstopt en is het zaak het aftappunt door te prikken en wellicht het filter te vervangen. Het is sowieso verstandig om het vervangen van een filter eens onder rustige omstandigheden te oefenen.”

3. Check de schroefasdoorvoer
“Ook de schroefasafdichting kan lekken. Vaak lekt deze altijd een beetje. Sommigen moeten zelfs één à twee druppels per minuut lekken, zoals de vetgesmeerde schroefas. De zogeheten ‘Volvo seals’ mogen echter niet lekken. Lekt deze toch? Vervang ‘m dan voor een nieuwe. Een kleine moeite en het voorkomt ernstige lekkage tijdens uw vakantie, met alle gevolgen van dien, zoals vertraging.”

En verder…

“Merkt u dat de motorbediening of het stuurwerk zwaarder draait dan anders? Smeer dan eens de bekabeling en controleer opnieuw. Het ‘zwaar gaan’ betekent grotere weerstand en kan tot een breuk in de kabel leiden. Voorkomen dus! Naast eventuele schade aan andere schepen (het breken gebeurt namelijk vooral tijdens het manoeuvreren op drukke locaties), is het vinden van een passende vervangende kabel of monteur in uw vakantieperiode ook nog eens een hele uitdaging.”

Een ontspannen vakantie tegemoet

Arno besluit: “Natuurlijk, er kan altijd iets onverwachts gebeuren tijdens uw vakantie. Oók wanneer u uw schip grondig controleert. Toch is het beter om tijdig iets met signalen zoals ‘ongebruikelijke plasjes olie’ en water te doen. Zo voorkomt u straks het ‘kromme tenengevoel’ van ‘had ik maar…’ en gaat u een heerlijk ontspannen vakantie tegemoet!”

Bereken uw premie

Hoeveel bedraagt uw premie bij DOV? Bereken 't in 1 minuut.

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP