MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Tips voor onze startende Varende Vrienden! [deel 4]

Voor het eerst het water op?

Heeft u onlangs voor het eerst een pleziervaartuig gekocht? Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk het water op met uw nieuwe aanwinst! Toch is het goed om eerst eens stil te staan bij enkele belangrijke punten. In deze artikelreeks delen we graag tips van ‘Varen doe je Samen’ met u. Dit keer: tips over de scheepstoeter, marifoon en het alcoholgebruik.

1. Alcohol en varen? Bewaar uw drankje voor op ‘t land
Gaat u op een zonnige middag lekker het water op? Vaak kan het verleidelijk zijn om een lekker fris biertje open te trekken of glaasje wijn in te schenken. Maar let op: wees voorzichtig met alcohol op het water.

Net als op de weg, geldt ook op het water een wettelijke grens van 0,5 promille. Drink dus met mate op het water, en natuurlijk liever helemaal niet. Onze tip: bewaar de borrel voor als u weer op het vaste land bent. Net zo gezellig en vele malen veiliger.

2. Marifoon: snel contact met anderen
Tijdens het varen is het belangrijk dat u weet wat er om u heen gebeurt. Zo kunt u tijdig anticiperen op onverwachte veranderingen op het water en een veilige koers bepalen. Het kan dan ook de moeite lonen om examen te doen voor gebruik van de marifoon.

De marifoon is een zend- en ontvangstinstallatie waarmee u contact kunt leggen met andere schippers en verkeersbegeleiders. Gebeurt er iets vervelends op uw schip, zoals een aanvaring of iets anders? Dan kunt u via de marifoon eenvoudig een noodoproep doen. Via de marifoon ontvangt u ook handige veiligheidsberichten.

De marifoon is voor kleine schepen niet verplicht, maar voert u over wegen met beroepsvaart? Dan is een marifoon zeker raadzaam.

Heeft u een schip waarop de marifoon wel verplicht is? Let dan op: de waterpolitie heeft namelijk laten weten vanaf dit vaarseizoen vaker te controleren of u de marifoon daadwerkelijk uitluistert.

Ontdek hier alle tips over marifoongebruik.

3. Scheepstoeter: waarschuw anderen voor gevaar
Al roepende een andere schipper waarschuwen voor een onveilige situatie op het water? Dit heeft minder effect dan een scheepstoeter. Met een scheepstoeter kunt u effectief seinen naar andere schippers, bijvoorbeeld om hen te waarschuwen voor een mogelijke aanvaring of tegemoetkomend schip dat aan de verkeerde zijde van het water vaart.

Ook bij dichte mist of slecht zicht bij noodweer is een scheepstoeter een onmisbaar item. Daarom stuurt DOV alle verzekerden met een pleziervaartuig een geluidsseinsticker voor aan boord.

Ontdek tips voor onze startende Varende Vrienden! [deel 4]

Deel uw eigen tips!

Heeft u zelf nog slimme tips voor een veilige vaart? Laat het ons weten! Mail naar av@dov-verzekeringen.nl of bel (050) 318 02 48.

Overtuigd van DOV? Bereken uw premie

Bent u enthousiast geworden over een bootverzekering van DOV? Bereken dan uw premie in één minuut of vraag direct een offerte aan. En bekijk ook eens deze video!

 

Lees ook:

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP