MELD U AAN VOOR DE DOV NIEUWSBRIEF

Heeft u interesse in de DOV nieuwsbrief? Deze verschijnt elke maand en staat vol handige tips en weetjes voor op en rond het water.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Zomervaartips van DOV

Een mini-checklist

De zomer: het seizoen van lange, zonnige dagen op het water. Maar ook het jaargetijde van méér aanvaringen, méér inbraken en veranderlijk weer. Daarom biedt DOV de watersportliefhebber een mini-vakantiechecklist met de meest belangrijke zomervaartips.

Tip 1. Check de route
Staat er een vaartocht op de planning? Check altijd of er toevallig op die ene mooie vaarroute stremmingen zijn. Kijk hiervoor op Geotool of Vaarweginformatie.nl. Hier vindt u alle geplande werkzaamheden aan vaarwegen, sluizen en bruggen. Ook ziet u actuele informatie over de bedieningstijden of -wijzen van bruggen en sluizen.

Tip 2. Denk aan uw waterkaarten
Neem altijd een waterkaart mee tijdens het varen om de diepgang te kunnen aflezen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Zorg voor de meest actuele versie.

Tip 3. Voorkom een aanvaring: blijf alert
Jaarlijks gaat het in Nederland zo’n 11.000 keer mis: een aanvaring. Vooral tijdens drukke zomerdagen is het regelmatig raak. Om dit te voorkomen is er eigenlijk maar één handige tip: blijf altijd alert! Houd afstand en ken de betekenis van de borden, vlaggen en geluidsseinen. En: kijk regelmatig achterom.

Tip 4. Onweer: ga van het water af
Jaarlijks komen er veel watersporters in de problemen door plotseling noodweer. Verschijnen er donderwolken? Zoek direct een veilig heenkomen in de dichtstbijzijnde haven. Houd tijdens het voorbereiden van de vaartocht het weerbericht in de gaten. Check ook tijdens het varen regelmatig de weersvoorspellingen.

Tip 5. Voorkom inbraak en diefstal
Het is wellicht een open deur, maar zorg ervoor dat deuren en ramen altijd goed gesloten zijn. Ook als u maar voor enkele minuten uw schip verlaat. Houd ook (waardevolle) spullen uit het zicht. Gelegenheid maakt de dief.

Tip 6. Handige apps voor extra vaarplezier
Met de onderstaande apps paraat kan de vaarliefhebber zorgeloos het water op.

  • Windguru (voor Android): hoe waait de wind vandaag? Wees altijd op de hoogte van het weer, de windkracht én de windrichting met deze app.
  • SailDroid (voor Android): dé navigatie-app voor fervente zeilers. Waar gaat de tocht naartoe? Bepaal de juiste positie met het magnetische kompas. En werp ook zo nu en dan eens een blik op de snelheidsmeter...
  • Varen doe je samen! (voor Apple en Android): test de watersportkennis met de ‘veilig varen-quiz’, krijg een melding van onveilige locaties en bekijk slimme checklists voor meer plezier op het water.
  • Buienalarm (voor Apple en Android): kan ik droog het water op dit weekend? Deze vraag wordt beantwoord met Buienalarm. Krijg een melding en wees gewaarschuwd voor naderende regen of onweer, op welke locatie dan ook. 
  • Knots 3D (voor Apple en Android): het is tijd om al die scheepsknopen onder de knie te krijgen… Knoop, ontwar en draai meer dan 90 knopen in 3D.
  • Lighthouse (voor Apple en Android): in deze maritieme app ziet u direct op welke positie u zich bevindt. U voert de maten van uw schip in en geeft de haven van bestemming aan. De app geeft u vervolgens de kortste koers die u met uw diepgang, hoogte en breedte kunt bevaren.
  • Vaar Melder-app (voor Apple en Android): in deze app kunt u onveilige situaties en gebreken lang de vaarweg melden aan Rijkswaterstaat. Met de meldingen kunnen andere vaarweggebruikers sneller worden geïnformeerd.

Ontdek de zomervaartips van DOV

 

Tips voor een veilige vaart

Bent u op zoek naar tips specifiek voor een veilige vaart? Deze ontdekt u in dit artikel.

Deel uw eigen zomertips

Heeft u zelf als watersporter nog slimme (zomer)tips en adviezen? Of heeft u een onderwerp waar DOV nog meer aandacht aan zou kunnen besteden? Laat het ons weten via av@dov-verzekeringen.nl. Als ‘Varende Vrienden’ delen we onze ervaringen met elkaar!

Bereken uw premie

Overtuigd van DOV? Bereken uw premie

Bent u enthousiast geworden over een bootverzekering van DOV? Bereken dan uw premie in één minuut of vraag direct een offerte aan. En bekijk ook eens deze video!

 

Lees ook:

 Duidelijke voorwaarden - 7x24 bereikbaar - Complete dekking - Schappelijke premie

 

DOV logo - Duidelijk DOV
TOP